Wat te doen bij tandletsel

 
it_0102wettanden1.jpg
 
 

Tand afgebroken, tand eruit of tand zit los?

Ten eerste is het belangrijk te bepalen of het gaat om een melktand of een blijvende tand.

Melktand

Melktanden mogen nooit worden teruggeplaatst, omdat het schadelijk kan zijn voor de tanden die nog uit moeten komen. Zoek de tand daarom op en neem ze mee naar de tandarts voor controle.

Blijvende tand

 • Eruit…
  - Zoek de tand snel op. Pak de tand vast bij de kroon: het deel dat boven het tandvlees zichtbaar is. Vermijd contact met de wortel. Aanraking van de wortel doodt de gevoelige cellen, wat de kans op succesvolle terugplaatsing van de tand zal verkleinen.
  - Spoel de tand 10 seconden voorzichtig af met koud water. Dit zorgt ervoor dat vuil wordt verwijderd en de tand een grotere kans heeft om het te overleven. Reinig de tand nóóit met reinigingsmiddelen of een borsteltje. Dat maakt de kans op een succesvolle terugplaatsing kleiner.
  Plaats de tand terug in de mond, in de oorspronkelijke positie. Het kan zijn dat hij niet perfect past, dat maakt niet uit.
  - Lukt terugplaatsen niet? Bewaar de tand in de mond (in de ruimte tussen de kiezen en de wang) of in een beker met speeksel of koude melk. De cellen op de tandwortel kunnen relatief lang overleven in speeksel of melk en dit voorkomt dat de tandwortel opzwelt en afsterft. Als de tand langer dan een half uur droog is geweest, kan hij nauwelijks met succes worden teruggezet. Het is dus belangrijk dat je de tand goed bewaart! Bewaar de tand nooit in water.
  - Lukt het terugplaatsen wel? Houd de tanden op elkaar met een watje, gaasje of zakdoek ertussen, om de tand te stabiliseren.
  - Ga direct naar de tandarts. Die zal de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten (spalken). Hoe sneller u dit doet, hoe groter de kans op een succesvolle terugplaatsing.

 • Afgebroken…
  - Bewaar het afgebroken tanddeel in een glas (halfvolle) melk of speeksel.
  - Ga direct met de afgebroken tand naar de tandarts.
  - De tandarts bekijkt of hij het afgebroken stuk kan terugplaatsen. Als terugplaatsing niet mogelijk is, herstelt de tandarts de tand met tandkleurig materiaal (composiet).

 • Zit los…
  - Niet aankomen of terugduwen.
  - Ga direct naar de tandarts.