Mondverzorging

 
 

Elektrisch poetsen

Elektrisch poetsen heeft meerdere voordelen. U hoeft zelf geen poetsbeweging te maken, waardoor u zich beter kunt concentreren op correcte plaatsing en locatie van het poetsen. Daarnaast reinigen elektrische tandenborstels beter tussen de tanden en komt u door de kleine borstelkop makkelijker bij de moeilijker bereikbare plekken.

m1aysfuwj9o6.jpg

Tongschraper

De bovenkant van de tong bestaat uit alles kleine bolletjes met een onregelmatige structuur, waar makkelijk voedselresten en bacteriën tussen gaan zitten. Dit vormt samen het tongbeslag. Dit kan leiden tot een slechte adem, genaamd halitose. De tong kan worden gereinigd met een tongschraper door van het achterste deel van je tong naar de punt van de tong te bewegen. Hierdoor wordt het tongbeslag verwijderd.

21576002db17eb7.jpg

Roken

De stoffen die vrijkomen bij roken hebben een schadelijk effect op de weefsels in de mond. Rokers hebben meer kans op tandvleesontstekingen en daarmee ook het verlies van tanden en kiezen. Tanden en vulmaterialen zullen sneller verkleuren. Ook hebben rokers een grotere kans op het krijgen van aandoeningen in de mond, zoals mondkanker. Tenslotte heeft een roker na een ingreep in de mond een slechtere wondgenezing.

goed+interdentaal+reinigen.jpg

inTERDENTALE REINIGING

Met tandenpoetsen alleen is het onmogelijk om de ruimte tussen tanden en kiezen te poetsen, waardoor er makkelijker gaatjes en tandvleesontsteking ontstaat. Wij adviseren daarom om te stokers of te ragers te gebruiken. Ragers zijn kleine borsteltjes in verschillende maten passend bij de ruimtes tussen uw tanden. Vraag advies aan uw behandelaar welke rager u nodig heeft. De verschillende maten zijn te krijgen bij de balie in de wachtkamer.

voedingscirkel.jpg

Voeding

Zuren in eten en drinken kunnen het glazuur van de tanden en kiezen aantasten. Zuren hoeven geen probleem te zijn, maar als u te vaak op een dag eet, dan krijgt uw gebit onvoldoende kans om te herstellen. Op termijn kan het glazuur oplossen en zal niet meer herstellen. Het is daarom van belang 7 voedingsmomenten te hanteren bestaande uit ontbijt, lunch en avondeten en 4 tussendoortjes. Alles wat je eet en drinkt geldt als één eet-/drinkmoment. Eén glas frisdrank geld dus al als één eet/drinkmoment.

tandenknarsen-bruxisme.jpg

tANDENKNARSEN

Tandenknarsen komt zowel bij kinderen als volwassenen voor en gaat meestal vanzelf over. Als dat niet zo is, kan het leiden tot slijtage van het gebit, verdikte kauwspieren, spierpijn of kaakgewrichtsproblemen. Bij zwaardere vormen van tandenknarsen kunnen gezondheidsproblemen optreden zoals chronische hoofdpijn of pijnlijke kaakgewrichten. Daarnaast zorgt tandenknarsen voor snellere slijtage van de glazuurlaag en kunnen de tanden pijn gaan doen.

Als u ’s nachts tandenknarst, merkt u dat meestal zelf niet. U kunt letten op symptomen als tanden waar stukjes afgebroken zijn en last van uw kaken. Het kan zijn dat uw partner merkt dat u tandenknarst of dat uw tandarts of mondhygiënist slijtage aan uw gebit signaleert. De tandarts kan een speciaal bitje voor u maken dat de boven- en onderkaak gescheiden houdt. Zo kunt u niet meer met uw tanden en kiezen over elkaar schuiven, wat slijtage voorkomt.