Behandelingen

 
 
Oral-Diagnose-toolStainless-Stahl-Dental-guide-Spiegel-Sonde-Pinzette-Kit-Zahn-Saubere-maschine-Mundhygiene-Zahnaufhellung-Pop.jpg_640x640.jpg

Periodieke controle

Tijdens een controle wordt er gekeken naar de gezondheid van uw mond. Er zal worden gekeken naar de slijmvliezen, het tandvlees en de aanwezigheid van eventuele gaatjes. Zo nodig zullen er röntgenfoto’s gemaakt worden. Daarnaast zullen uw klachten, wensen en vragen besproken worden. Aan het eind van de controle zal de tandarts eventuele behandelbehoeftes met u bespreken.

 
IMG_7986.jpg

pREVENTIE

Preventie richt zich op het voorkomen of verergeren van afwijkingen in de mond, zoals cariës of tandvleesontsteking. In onze praktijk bieden wij preventie consulten aan waarbij aandacht wordt besteed aan een goede mondhygiëne door middel van poetsinstructies. Daarnaast wordt uitleg gegeven over plaque, waar dit aanwezig is, en wat de risico’s zijn van een slechte mondhygiëne. Het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren hun gebit goed te verzorgen om latere problemen te voorkomen. Onder preventie vallen ook fluoride behandelingen en gebitsreinigingen.

*Voor kinderen tot 18 jaar worden preventie consulten 100% vergoed door uw zorgverzekering.

 
tandvleesontsteking.png

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd. Gingivitis kenmerkt zich door rood, gezwollen tandvlees dat kan bloeden bij het poetsen en wordt veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Onbehandeld kan gingivitis overgaan in parodontitis, ontsteking van het tandvlees waarbij ook het bot van de tandkas wordt afgebroken. Tandvleesontsteking leidt op deze manier tot het verlies van de tanden. Het is dus erg belangrijk tijdig onder behandeling te gaan bij de mondhygiëniste.

Tijdens de halfjaarlijkse controle bij de tandarts zal hier naar gekeken worden door het meten van pockets. U zal indien nodig worden doorverwezen naar de mondhygiëniste.

 
Caries.jpg
 
image-asset.jpg

CARIËS

De ziekte cariës ontstaat door plaque op het tandoppervlak met als gevolg een gaatje.
Beginnende gaatjes kunnen vaak worden hersteld door goed te poetsen met fluoridetandpasta. Wanneer een gaatje te groot is wordt de tand gevuld. Dit voorkomt dat het gaatje groter wordt en pijn gaat doen. Vaak kan een tand gevuld worden zonder verdoving, maar af en toe is het nodig om een tand te verdoven.

 

EXTRACTIE

Een tand of kies kan erg beschadigd zijn door bijvoorbeeld een ontsteking of cariës. Als de tand of kies niet meer te behouden is kan het nodig zijn om de tand te verwijderen.
U krijgt een plaatselijke verdoving. De tand zal voorzichtig worden losgemaakt met een tang. Nadat de tand verwijderd is zal de wond worden gehecht, de hechtdraadjes lossen vanzelf op.
Vermeld altijd uw medicatiegebruik, het kan zijn dat er extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn voordat de behandeling kan worden gestart.

 
Brug.jpg

bRUG EN KROONWERK

Indien een tand of kies niet meer goed te herstellen is met een vulling kan een kroon een uitkomst zijn. Een kroon is een speciaal kapje van metaal of porselein dat op de beschadigde tand of kies wordt gezet. Hiermee wordt de eigen tand of kies onder de kroon beschermd en geeft het meer stevigheid. Wanneer je een tand of kies mist kan er gekozen worden voor een implantaat met een kroon of een brug. Een brug overbrugt dus de ruimte waar de tand verloren is gegaan.

 
image-asset3.jpg

wORTELKANAALBEHANDELING

In de wortel van een tand of kies zitten een of meerdere wortelkanalen. Deze kanalen zijn gevuld met de tandzenuw. Wanneer deze zenuw ontstoken is of is afgestorven dan kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn. De tandzenuw zal dan verwijderd worden, de wortelkanalen zullen worden schoongespoeld en vervolgens gevuld worden met een vulmateriaal.

 
image-asset1.jpg

KUNSTGEBITTEN

Als er te veel tanden en kiezen ontbreken om met implantaten en bruggen te vervangen dan zal er aan een kunstgebit gedacht moeten worden. Er zijn verschillende mogelijkheden. Zo zijn er gedeeltelijke kunstgebitten(partiële prothese), gedeeltelijke kunstgebitten op metaalbasis(frameprothese) of een geheel kunstgebit(conventionele prothese). De optie die het beste bij u past zal de tandarts met u bespreken. 

 
gele-tanden-bleken-8118-1537514209.jpg

TANDEN BLEKen

Indien u niet tevreden bent met de kleur van uw tanden dan is één van de mogelijkheden tanden bleken. Er zal dan voor u een op maat gemaakt bitje worden gemaakt. In dit bitje doet u de bleekgel. Het bitje kunt u zowel overdag als gedurende de nacht gebruiken. De tandarts zal u hierbij begeleiden en u van instructie voorzien.